امروزه روشهای طراحی سایت مختلفی وجود دارد. همان‌طور که می‌دانید وب‌سایت‌ها مجموعه‌ای از صفحات مرتبط باهم هستند که شامل انواع متن‌ها، تصاویر‌، صوت و البته، یک صفحه‌‌ی اصلی می‌شوند. هر وب‌سایت دارای یک آدرس URL مجزاست و در یک یا چند سرور، میزبانی می‌شود. ممکن است شما نیز تصمیم به طراحی یک وب‌سایت برای کسب‌و‌کار یا شرکت خود داشته باشید. زمانی‌که از تصمیم به انجام این کار بگیرید باید مشخص کنید که به چه روشی می‌خواهید سایت شما طراحی شود؟

شاید اولین سؤالی که به ذهن شما می‌رسد این مسئله باشد که چه روش‌هایی برای طراحی سایت وجود دارد و این روش‌ها چه فرقی با یکدیگر دارند و سپس با موضوع انتخاب مناسب‌ترین روش طراحی سایت برای کسب‌و‌کار خود مواجه می‌شوید. پس بهتر است قبل از هر کاری کمی درباره‌ی این مسئله مطالعه کنید. به‌طور کلی روشهای طراحی سایت را می‌توان به سه روش استاتیک، داینامیک و فلش تقسیم‌بندی کرد. 

طراحی سایت استاتیک(ثابت)

یکی از روشهای طراحی سایت، طراحی استاتیک است. یک سایت استاتیک، تعداد صفحات مشخصی دارد و معمولا این صفحات هیچ گونه تعاملی با کاربران ندارند و واکنشی به فعالیت‌های بازدیدکنندگان، نشان نمی‌دهند. وب سایت‌های استاتیک معمولا برای معرفی شرکت، شخصیت و یا فعالیتی خاص کاربرد دارند. این نوع از وب‌سایت‌ها، فقط یک حالت اصطلاحا show دارد. وبسایت‌های استاتیک به‌راحتی قابل تغییر نیستند و معمولا اطلاعات محتوایی ثابتی دارند. صفحات ثابت با استفاده از کدهای HTML و CSS نوشته می‌شوند و این‌کار را می‌توان حتی در یک صفحه‌ی Notepad ویندوز نیز، انجام داد. سایت‌های استاتیک هیچ‌گونه برنامه‌نویسی سمت سرور و پایگاه داده‌ای ندارند. از این نوع سایت بیشتر برای مواقعی استفاده می‌شود که سایت ما حداکثر سه صفحه داشته باشد. از آن‌جا که که تغییرات صفحات معمولا باید توسط وبمستر و به‌صورت دستی انجام شود، بنابراین، در سایت‌های بزرگ و تعداد صفحات زیاد، این‌کار چندان راحت نیست. چنانچه در وب سایت، نیاز به ارسال نظر یا ثبت نام کاربران باشد، قطعا این نوع وب‌سایت کاربردی نخواهد بود. طراحی سایت به روش استاتیک نسبت به روش داینامیک، سریع‌تر و راحت‌تر انجام می‌شود؛ چرا که، می‌توان کدهای HTML یک صفحه را برای مابقی صفحات کپی کرد و تغییرات مدنظر را در آن‌ها اعمال کرد. محتوای این نوع وب‌سایت می‌تواند متن، تصویر، ویدیو و… باشد.

مزایای سایت استاتیک

طراحی سایت به روش استاتیک به‌عنوان یکی از روشهای طراحی سایت ، مزایای زیادی دارد. برخی از این مزایا در زیر آمده است:

  • در مقایسه با روش داینامیک این نوع وب‌سایت معمولا زمان کمتری برای طراحی نیازدارد و قطعا هزینه‌های پایین‌تری خواهد داشت؛
  • میزبانی این نوع سایت راحت‌تر از داینامیک است و به علت تعداد صفحات محدود، نیاز به فضای هاست چندانی ندارد؛
  • مناسب‌ترین روش برای طراحی سایت‌های کوچک به شمار می‌رود؛
  • ایندکس گذاری این سایت‌ها توسط موتور جستجو راحت‌تر انجام می‌شود؛
  • سرعت بارگذاری آن، حتی در سرعت اینترنت پایین نیز قابل قبول است.

معایب سایت استاتیک

اگرچه روش استاتیک به‌عنوان یکی از سریع‌ترین و مقرون‌به‌صرفه‌ترین روشهای طراحی سایت محسوب می‌شود، معایبی نیز دارد. مثلا:

  • در طولانی مدت هزینه‌های زیادی در پی دارد؛
  • چنانچه در مواقع خاص ضرورت تغییری در سایت وجود داشته باشد، قطعا به متخصص طراحی سایت نیاز است و هر شخصی قادر نخواهد بود این‌گونه سایت‌ها را به‌روزرسانی کند؛
  • وب سایت‌های ایستا همیشه وابسته به شرکت طراح خواهند بود و برای همین امروزه کمتر مورد استقبال قرار می گیرند؛

طراحی سایت داینامیک‌(‌پویا‌)

یکی دیگر از روشهای طراحی سایت، طراحی داینامیک است که بعد از روی کار آمدن سیستم مدیریت محتوا (CMS)  این روش نیز به وجود آمد. سایت‌های داینامیک، براساس نیاز مشتری طراحی می‌شوند و برخلاف سایت‌های استاتیک به‌راحتی توسط مدیر سایت تغییرپذیر هستند. مدیران این نوع سایت‌ها بدون نیاز به داشتن دانش فنی، از طریق پنل مدیریت محتوا، به‌طور مداوم اطلاعات و محتوای سایت را تغییر می‌دهند. این امر باعث شده که محبوبیت سایت‌های داینامیک روز‌به‌روز بیشتر شود. لازم به ذکر است که طراحی این نوع وب‌‌سایت نیاز به دانش بالایی دارد و شرکت‌های طراحی سایت حرفه‌ای، در بهبود این روش طراحی و ایجاد وب سایت‌های کاربر محور، با یکدیگر در رقابت هستند. سایت‌های پویا، علاوه‌بر برنامه‌نویسی سمت کاربر، یک قسمت برنامه نویسی سمت سرور و پایگاه داده نیز دارند. در برنامه نویسی سمت سرور معمولا از PHP، ASP یا جاوا اسکریپت استفاده می‌شود. این نوع سایت تعاملی است و کاربر می‌تواند در بخش‌های مختلف سایت عملیاتی انجام دهد. ذخیره‌ی اطلاعات و پردازش عملیات در این نوع سایت، در سمت سرور انجام شده و نتایج در قالب یک سری صفحات HTML به کاربر نمایش داده می‌شود.

مزایای وب سایت داینامیک

طراحی سایت داینامیک به‌عنوان یکی از روشهای طراحی سایت ، مزیت‌های زیادی به‌همراه دارد که در ادامه به برخی از آن‌‌‌ها اشاره می‌کنیم:

  • در این نوع طراحی می‌توان تعداد صفحات نامحدود ایجاد کرد؛
  • پنل مدیریت محتوای سایت‌های داینامیک کاملا اتوماتیک عمل می‌کند؛
  • تغییر در ظاهر، محتوا و ساختار سایت به‌آسانی امکان‌پذیر است؛
  • مدیر وب‌سایت داینامیک قادر خواهد بود به‌صورت آنلاین در هر زمان و هر مکانی به‌راحتی اطلاعات و محتوای سایت خود را تغییر دهد؛

معایب وب‌سایت داینامیک یا پویا

می‌توان گفت که این روش یکی از بهترین روشهای طراحی سایت محسوب می‌شود؛ اما، معایبی نیز دارد. برخی از این معایب عبارتند از:

  • طراحی آن کار ساده‌ای نیست و اغلب لازم است طراحی آن را به یک شرکت معتبر و نیروی متخصص و حرفه‌ای بسپارید تا بی‌نقص باشد؛
  • هزینه‌ی بالاتر و زمان بیشتری برای طراحی نسبت به سایت‌های استاتیک صرف می‌شود؛